poniedziałek, 29 marca 2010

Ryz z miesem po iransku

na podstawie receptury Mariolki

ok 0.5kg mielonego miesa (jagniecina lub wolowina)
pol lyzeczki kurkumy
2 lyzki koncetratu pomidorowego
2 lyzeczki cynamonu
sol i pieprz do smaku
szczypta szafranu
ok 100g fasolki szparagowej
2 szklanki ryzu
cebula
olej

cebule drobno pokroic zezlocic na oleju. dodac kurkume chwilke posmazyc dodac mielone mieso i smazyc az odparuje cala wode i bedzie "sypkie", dodac cynamon pieprz sol koncentrat pomidorowy. Przesmazyc, nastepnie dodac pocieta w niezbyt duze kawalki fasokle szparagowa i chwile posmazyc. Dodac wode gotowac az fasolka bedzi emiekka i wiekszosc wody odparuje dodac szafranu ew dosolic dodac pieprzu lub cynamonu wg uznania.
Ugotowac ryz na sypko. Przlozyc ryz miesem (od dolu warstwa ryzu, warstwa miesa, warstwa ryzu, warstwa miesa itd) postawic na kilka minut na bardzo wolnym ogniu pod szczelnym przykryciem.
Ja przed podaniem mieszam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz