sobota, 10 kwietnia 2010

Saudi Baharat

Saudyjska przyprawa bardzo dobra do dan rybnych wynaleziona na internecie, w oryginalnym przepisie sa ilosci sproszkowanych skladnikow ale mozna samemu sproszkowac i potem zmieszac

1 lyzka sproszkowanego chilli
1.5 lyzeczki sproszkowanego kminu rzymskiego
1.5 lyzeczki cynamonu
1.5 lyzeczki suchej skorki z cytryny (suszone cytryny dodaje sie do Kabsy)
1 lyzeczka zmielonego pieprzu
1 lyzeczka sproszkowanego zielonego kardamonu (jak ma sie caly kardamon to wydlubac nasionka i z nich zrobic proszek)
1 lyzeczka sproszkowanych gozdzikow
1 lyzeczka galki muszkatuowej
1 lyczeczka sproszkowanej koledry
wieksza szczypta szafranu


mozna oczywiscie zrobic wiecej i trzymac zamkniete w szklanym sloiku

2 komentarze:

  1. Na jednym z kulinarnych portali "arabskich" pytałaś, jak zrobić brązowy ryż do ryby, a raczej pod nią, bo rybie truchło spoczywa na nim. Uzyskałaś informację na temat gotowania "ryżu brązowego", czyli naturalnego niełuskanego. Niestety, prawda jest inna. Do ryby przygotowujemy normalny, biały ryż i nadajemy mu kolor w procesie gotowania. Gdy moczymy ryż w wodzie, na patelni podsmażamy w sporej ilości oliwy na mocno brązowo kilka główek cebuli (3-4 na średnio wygłodniałą rodzinę typu 2+2). Ważne, by cebula nie była wodnista, bo taka słabo się smaży. Gdy już jest bardzo brązowa (nie złocista), miksujemy ją z odrobiną wody i taką paćkę dodajemy do garnka z ryżem i gotujemy całość normalnie, tyle, że bardzo powoli. Jeśli papka cebulowa była dobrze podsmażona da to ryżowi i kolor i smak. Ja gotuję pod rybę dwa kolory ryżu - biały i brązowy, a potem mieszam je ze sobą, cudny efekt wizualny. Wymaga wprawy, ale się opłaca.
    Ordonija

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki wielkie trzeba zrobić w takim razie

    OdpowiedzUsuń