niedziela, 21 marca 2010

Hummus

receptura pochodzi z Tastes of the Mediterranean. Popularny dip w calym swiecie arabskim.

szklanka cieciorki
2 lyzki tahiny
3 zabki czosnku
2 lyzeczki sproszkowanego kminu
sok z polowy cytryny
3 lyzki oliwy z oliwek
spora szczypta pieprzu cayenne
sol do smaku

cieciorke namoczyc (najlepiej przez noc) zlac wode. Ugotowac w ok 2 litrach swiezej wody (najlepiej w szybkowarze) az bedzie bardzo miekka. Odcedzic i zachowac wode z gotowania.
do blednera wrzucic cieciorke, tahine, kmin, czosnek oliwe, sok z cytryny i pieprz cayenne zmiksowac dodajac stopniowo wode z cieciorki tak zeby uzskac gladka mase posolic do smaku.
Podawac posypane czerwona papryka piertuszka oraz polane odrobina oliwy z chlebkiem pita.

2 komentarze:

  1. A jakie to dobre jak na koniec dodasz posiekany pomidorek i pietruszke (hummus beiruty to sie zwie chyba)...

    OdpowiedzUsuń
  2. już wiem, dlaczego nie obędę się bez blendera, ale nie wiem jaki kupić....

    OdpowiedzUsuń