niedziela, 28 marca 2010

Paneer tikka masala

Przepis z mojej ulubionej stronki zamiast paneer mozna uzyc kurczaka czy inne mieso
Skladniki
na marynate:
kubek gestego jogurtu
lyzeczka proszku kasoori methi
lyzeczka chilli
sol
duza papryka pokrojona w kostke
duza cebula pokrojona w sredniej wielkosci kawalki
kilka pomidorkow koktajlowych przekrojonych na pol
paneer ok 200-300g pokrojony w srednia kostke
pol lyzeczki garam masali
lyzka oleju
sok z polowy cytryny

na sos
2 lyzki oleju
cebulka drobno posiekana
sol
pol lyzeczki kurkumy
lyzeczka garlic-ginger
lyzka maki
3/4 puszki pomidorow (zmiksowanych) lub szklanke zmiksowanych swiezych pomidorow
pol lyzeczki sproszkowanego kminu
lyzeczka koledry w proszku
lyzeczka nasion kminu rzymskiego
pol lyzeczki garam masali
sol do smaku
troche chilli (opcjonalnie)
kilka lyzek jogurtu.

sos2
2 lyzki oleju
2-3 gozdziki
2-3 zielone kardamony
kilka ziarenek pieprzu
lisc laurowy
ok 1.5cm cynamonu
lyzeczka nasion kminu
3 swieze pomidory
ok 10-15 cashew nuts
drobno posiekana cebula
sproszkowane chilli w zaleznosci od upodoban
pol lyzeczki kurkumy
sol
lyzka garlic-ginger
po lyzeczce sproszkowanej koledry i sproszkowanego kminu

Wykonanie:
1) marynata:
do jogurtu dodac chilli, sol, kasoori methi (dobrze rozetrzec miedzy dlonmi)garam masale, sok z cytryny i olej wymieszac. dodac pokrojony paneer papryke cebule i pomidory wymieszac. Usmazyc.
2)sos:
na rozgrzany olej wrzucic nasiona kminu jak zaczna strzelac dodac cebule, posolic, smazyc az cebula zbrazowieje. Dodac kurkume, paste garlic-ginger posmazyc chwile dodac make podsmazyc, dodac pomidory,kolerdre kmin i chilli. gotowac do czasu az zacznie wylazic olej. Dodac wode zagotowac dodac usmazone warzywa i paneer dodac garam masale, nastepnie dodawac po trochu jogurtu doloslic do smaku. Pogotowac chwile do uzyskania pozadanej konsystencji. Posypac swierza koledra podawac z chlebkiem.

sos2
na rozgrzany olej wrzucic nasiona kminu, nastepnie kardamon,pieprz,cynamon, lisc laurowy i gozdziki. Smazyc chwile dodac cebulke. Smazyc az cebula bedzie zlota.
Pomidory zmiksowac z cashew nuts. Jak cebulka zrobi sie zlota dodac kurkume i paste garlic ginger. smazyc chwile nastepnie dodac chilli koledre i kmin w proszku zalac odrobina wody. Dodac zmiksowane pomidory. Smazyc do czasu az zacznie wylazic olej. Dodac jogurt i paneer (kurczaka) gotowac chwile i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz