środa, 25 lutego 2009

chicken "stroganoff"

Przepis powstal na bazie receptury znalezionej na BBC food a stroganoff w cudzyslowie bo podejzewam, ze niewiele ma wspolnego z oryginalem.
Na 2 osoby
1 duza piers z kurczaka pocieta na paski
1 cebula
chilli
swiezo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
lyzeczka masla
3 lyzki maki
100 ml jogurtu naturalnego (chlopu nie chcialo sie po smietane isc)
pol garsci suszonych prawdziwkow (z pieczarkami tez mozna)
zabek czosnku drobno posiekany
200ml kurzego rosolu (najlepszy jest rosol domowy ale z kostki tez ujdzie)
1 lyzka octu
lyzeczka soku z cytryny
sol

grzyby jezeli uzywamy suszonych namoczyc zawczasu, jak juz beda miekkie to pokrocic na cienkie paski.
Paski z kurczaka obtoczyc w 2 lyzkach maki zmieszanej z pieprzem i chilli oraz sola.
Cebule podsmazyc na oliwie nastepnie zdjac z patelni. Dodac lyzeczke masla podsmazyc kurczka (mozna dodac troche oliwy jakby za bardzo przywieral do scianek), jak kurczak juz podsmazony dodac posiekany czosnek i cebule z powrotem. Chwile podsmazyc, nastepnie dodac pokrojone prawdziwki razem z woda z namoczenia. Zagotowac dodac bulion, ocet i sok z cytryny; gotowac na wolnym ogniu ok 15 minut. Lyzke maki wymieszac z jogurtem i dodac do sosu, nastepnie gotowac az sos zgestnieje. Podawac z makaronem posypane natka pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz