niedziela, 15 lutego 2009

Tagine

To chyba potrawa marokanska w oryginalnym przepisie z "Tastes of the Mediterranean" potrawa jest z jagnieciny ja zwykle robie na wolowinie ale z kurczakiem tez dobre i krócej sie gotuje.
0.5kg miesa (jagniecina wolowina drob co kto woli) pocietego w niewielkie kawalki
3 zabki czosnku drobno posiekane (do kurczaka mozna mniej czosnku)
2 lyzeczki kminu
1  lyzeczka sproszkowanego imbiru
pol lyzeczki cynamonu
pol lyzeczki papryki w proszku mozna dac chilli
1/2 lyzeczki kurkumy
1/4 lyzeczki czarnego pieprzu
sol
1 cebula
500 ml rosolu (w przepisie jest wolowy ja z braku wolowego uzywam kurzego)
puszka cieciorki (chickpea)
ze 20 zielonych oliwek bez pestki(mozna wiecej mozna mniej zalezy jak kto lubi mozna uzyc czarnych oliwek)
w przepisie jest tez kiszona cytrna okolo cwiartki (miazsz sie wyrzuca a skorke kroi w cienkie paski)- ja nigdy nie robilam z cytryna z prostej przyczyny nigdy nie dostalam w sklepie
poszatkowana koledra ew natka pietruszki
oliwa

przyprawy wrzucic do miski dodac posiekany czosnek 2 lyzki oliwy- wymieszac. Do mieszaniny dodac mieso i odstawic do zamarynowania na 2h (kurczaka mozna krocej)
Do garnka wlac oliwy z oliwek podsmazyc mieso nastepnie wyjac mieso na talerzyk i do oliwy wrzucic cebule- zeszklic. Dodac z powrotem mieso i zalac rosolem. Gotowac pod przykryciem na wolnym ogniu 1.5h (oczywiscie kurczak duzo krocej) jak mieso zacznie sie robic miekkie dodac cieciorke, oliwki i kiszona cytryne (jak uzywamy) gotowac ok 30min lub do czasu az mieso stanie sie miekkie i zrobi sie sos. Dodac koledre/ natke pietruszki i podawac z kuskusem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz