poniedziałek, 16 lutego 2009

?chinszczyzna

Przepis podstawowy (tworczosc wlasna)
Piers kurczaka pokrojona w paski
zabek czosnku (ew pol lyzeczki garlic paste)
pol lyzeczki starkowanego imbiru (ew pol lyzeczki ginger paste)
warzywa albo gotowa mieszanka warzyw albo
marchewka pokrojona w cieniutkie slupki
garsc kielkow
papryka porkojona w niewielkie kawalki
cebula pokrojona w "pol" talarki
dymka
kilka pokrojonych grzybkow moon opcjonalnie
sos sojowy
sol
chilli
olej

kurczaka podsmazyc--->dodac imbir i czosnek posmazyc chwile--->dodac chilli--->polac sosem sojowym--->smazyc jak woda prawie wyparuje dodac warzywa i grzyby dusic chwile pod przykryciem jak warzywa puszcza sok zdjac pokrywke i dalej gotowac podlewajac troche sosu sojowego i dodajac sol do smaku---> jak warzywa beda na wpol twarde dodac pokrojona dymke i jeszcze chwile pogotowac z odrobina wody.
podawac z ugotowanymi noddles (nie wiem jaki jest polski odpowiednik tego slowa :/)
przepis mozna modyfikowac uzywajac krewetek zamiast kurczaka, dodajac pedy bambusa itd, mozna tez na koniec zalac jednym z gotowych sosow

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz