sobota, 11 kwietnia 2009

Rogan Josh

pól kilo jagneciny
lyzeczka kminu (ew sproszkowany)
lyzka koledry (ew sporszkowana)
pol lyzeczki nasion methi
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
nasionka z 1 czarnego kardamonu
pol lyzeczki black mustard seeds
4 gozdziki
4 zabki czosnku
kawaleczek imbiru (taki ze 2-3 cm)
4 suszone chilli
wieksza szczypta galki muszkatuowej
kawalek cynamonu
2 liscie laurowe
1 lisc curry
4 zielone kardamony
sol
cebula
puszka pomidorow
kubek jogrtu
olej
Chilli namoczyc w ok 1/4 szklanki gorace wody, nastepnie posiekac,
koledre, kmmin, pieprz, ziele angielskie, methi, mustard seeds, ziarenka z czarnego kardamonu, gozdziki uprazyc na patelni (bez oleju) i rozbic na proszek w mozdzierzu.
do miseczki wrzucic proszek z mozdzierza, przecisniety przez praske czosnek starty imbir, szczytpe galki muszkatuowej, posiekane chilli, dodac troche wody w ktorej moczyly sie chilii i wymieszac.
Do granka wlac oleju (ja daje ze 2 lyzki) podgrzac na goracy olej wrzucic cynamon, liscie laurowe, lisc curry i zielone kardamony, po kilku sekundach dodac posiekana cebule i smazyc az sie zezloci. nastenie dodac zawartosc miski i podsmazyc kilka sekund dodac pomidory, smazyc az zacznie wylazic olej, nastepnie dodawac po trochu jogurtu, gotowac az zacznie wylazic olej. nastepnie dodac mieso gotowac na malym ogniu az mieso bedzie miekkie i sos gesty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz