sobota, 25 kwietnia 2009

Spicy chicken stir-fry

przepis w oryginale pochodzi z "The every day chicken cookbook"

1/2 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki sproszkowanego imbiru
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka mielonego czarnego pieprzu
2 lyzeczki sproszkowaneo kminu
1 lyzka sproszkowanej koledry
1 lyzka cukru
1/2 kg piersi z kurczka pokrojonej w nieduze paski
1 peczek dymki
4 lodygi selera naciowego
1-2 papryki (kolory dowolne)
1 srednia cukinia
w oryginale jest kolo 200g snow pea (ja robilam bez bo nie lubie)
1-2 marchewki
ok 3 lyzek oleju
lyzka soku z cytryny
lyzka miodu

wszystkie przyprawy plus sol plus cukier wymieszac w misce, do mieszanki wrzucic pokrojonego w paski kurczaka. Wymieszac.
Nastepnie przygotowac warzywa- cukinie pokroic w talarki, papryke w cienkie paski a selera i marchewke w cienkie slupki
na patelni podgrzac ze 2 lyzki oleju na goracy olej wrzucic kurczka, usmazyc. Nastepnie wyjac kurczaka z patelni, dodac lyzke oleju i wrzucic wszystkie warzywa (ja warzywa posypuje dodatkowo odrobina kurkumy, koledry, kminu pieprzu i soli). Smazyc jak beda polmiekkie-poltwarde, nastepnie dodac kurczaka i smazyc przez 2-3 minuty razem. Dodac sok z cytryny i miod posmazyc chwile i podawac.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz