Poniewaz od kilku dni mamy Ramadan- danie ramadonowo-iftarowe
Na farsz:
1 piers z kurczaka pocieta w drobna kostke
1 cebula
1 lyzka pasty garlic-ginger
.3kg dowolnej mrozonki warzywnej (mozna oczywiscie swierze wazywa ale ja leniwa jestem i nie chce mi sie kroic)
1 lyzeczka garam masali
1 lyzeczka kminu
1 lyzeczka koledry
.5 lyzeczki kurkumy
.5 lyzeczki chilli
sol i pieprz do smaku
na ciasto
2.5 szklanki maki
1 jajko
.75-1 szklanka cieplej wody
lyzeczka proszku do pieczenia
pol lyzeczki soli
2-3 lyzki oleju
wykonanie:
Farsz
Cebule ze zlocic na oleju dodac kurkume i paste garlic-ginger, nastepnie dodac kurczka usmazyc. Dodac reszte przypraw posolic, dodac warzywa. Smazyc az beda miekkie (nie za miekkie bo sie papka zrobi). Odstawic do wystudzenia.
Ciasto
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto. Nastpenie rozwalkowac i wycinac szklanka kolka. na kazde kolko nalozyc farszu i zlepic jak pierogi.
Smazyc w glebokim oleju na zloty kolor.
Wybornie smakuja z sosem czosnkowym
czy to ciasto to jak ciasto na pierogi?
OdpowiedzUsuńMniej wiecej ja bym olej pokonała do gotowanych
OdpowiedzUsuńte pierozki beda smakowac jak samosas?
OdpowiedzUsuńNadzirnie tak ale wierzch nie wierzy jest bardziej miękki niż samosas, dla mnie samosas jest za tłuste
OdpowiedzUsuńa to nie za duzo tych warzyw?? 3kg?? :P
OdpowiedzUsuńja tez wole robic wlasne ciasto i ono wlasnie mniej nasiaka olejem...
tam jest .3kg czyli zero kropka 3
OdpowiedzUsuń