niedziela, 28 sierpnia 2011

chicken 65

Powstalo z polaczenia dwoch znalezionych na internecie przepisow z moimi dodatkami. Danie jest dosc ostre wiec jak sie chce lagodniej to zmiejszyc ilosc chilli w kazdej postaci i dodac wiecej jogurtu

marynata
Kurczak (najlepsze sa ok 2 piersi pokrojone w kostke ale z braku caly kurak tez moze byc)
ajinomoto (glutaminian sobu) pol lyzeczki
sol ok pol lyzeczki
1 lyzka garlic-ginger paste chilli
1/4 lyzeczki kurkumy
1/4 lzeczki zmielonego pieprzu
3-4 lyzki maki kukurydzianej
1 jajko
pol lyzki octu
opcjonalnie pol lyzeczki czerwonego barwnika do potraw

Sos:

lyzka oleju
sol
lyzeczka ajinomoto
lyzeczka nasion kminu
2-3 posiekane swieze chilli
2-3 pokrojone zabki czosnku
lyzeczka posiekanego imbiru
lyzka garlic-ginger paste
2 lyzki sosu chilli-garlic
ok 10 lisci curry
kilka lyzek wody
opcjonalnie pol lyzeczki czerwonego barwnika do potraw (ja uzywam dr Oetkera kolor jest z burakow i czerwonej papryki)

do miski wrzucic wszystkie skladniki marynaty oprocz jajka ---wymieszac(dobrze jest odstawic na ok 1h do przegryznienia sie. Dodac cale jajko i ponownie wymieszac.
Kawalki smazymy na dobrze rozgrzanym oleju jak uzylismy caleho kurczkaa dobrze w glebokim oleju bo inaczej sie nie usmazy.

na glebsza patelnie wlac olej, na goracy olej wrzucic kmin, dodac czosnek i imbir, chilli, nastepnie garlic-ginger paste, liscie curry. Przesmazyc chwile dodac sos chilli-garlic, ajinomoto i szczypte soli do smaku, dodac wode i czerwony barwnik.
Przesmazyc chwile, nastepnie dodac usmazone kawalki kurczaka.
Podawac z chlebkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz