sobota, 31 stycznia 2009

Paneer masala


Paneer (na zdjeciu obok) to indyjski ser, nie wiem czy jadalny na surowo nigdy nie probowalam. W uk dostepny w kazdym indyjskim sklepie czasem nawet mozna trafic w tesco czy asdzie. Czy do znalezienia w Polsce? nie wiem). Do podanego nizej przepisu mozna dodac szpinaku i wtedy otrzymujemy danie ktore w hindi nazywa sie palak(szpinak) paneer.



Przepis

Paneer ok 200g
jedna średnia cebula
4 pomidory bez skórki (moga byc tez z puszki, wtedy 1 puszka)
łyzeczka chilli (jak sie ma swieze to mozna uzyc 1-2 malych chilli pokorojonych)
lyzeczka tumeric powder (kurkuma)
łyzka garlic&ginger (mozna zastapic starkowanym swiezym imbirem i zmiazdzonym czosnkiem)
pól lyzeczki garam masali

cebulke posiekac--> podsmazyc na oleju---->jak mamy swieze chilli to dodac na koniec podsmazania cebuli----> dodac pomidory przesmazyc(jak zacznie wylazic olej)-----> dodac przyprawy (ew sol do smaku) i garlic-ginger i tak jeszcze pogotowac mozna dodac troche wody zeby sie nie przyplailo
panner osobno podsmazyc (powinno byc z wierzchu zlotawe) na patelni i jak sos juz gotowy dodac do niej podsmazony paneer i chwilke pogotowac razem
Posypac koledra lub jak ktos nie lubi koledry to natka pietruszki.

4 komentarze:

  1. paneer mozna kuoic w polsce pod nazwa 'serek typu wloskiego Capri' nei wiem czemu typu wloskiego ale super zastepuje paneer, mozna go smazyc i ma ten smak :)
    a wyglada tak http://www.osm-sierpc.pl/img.php?dbimg=1&title=SEREK%20CAPRI&id=26

    OdpowiedzUsuń
  2. zamiast paneer mozna w pl kupic to http://www.osm-sierpc.pl/img.php?dbimg=1&title=SEREK%20CAPRI&id=26
    pychota i swietnie nadaje sie do smazenia, nie wiem kto paneer nazwal serem typu wloskiego ale niech im tam bedzie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wloski? moze wszystko co jest biale i lekko wyglada jak mozzarella musi byc wloskie hehehe

    OdpowiedzUsuń
  4. Ula mnie uprzedziła ha ha. Bo miałam napisać, że ten paneer to właśnie w Polsce można kupić jako serek typu włoskiego. Tzn .. podobny. Uwielbiam go. Ale zanim poznałam ten włoski to Mohi nauczył mnie robić swojski. Jest o niebo lepszy i z naszego mleka z Pastorczyka - jak miód niemal.

    Nigdy jeszcze paneer'a nie smażyłam! Pora zacząć.!

    OdpowiedzUsuń