Poniewaz moj dom to mix polsko (ja) indyjsko z nalecialosciami arabskimi(szanowna polowa nr2) a dodatkowo lubie jeszcze kuchnie wloska i kazda inna nie oparta na baked beans i kielbaskach to moje gotowanie jest jedna wielka mieszanka smakow od europy poprzez bliski wschod i indie do dalekiego wschodu, ze szczegolnym naciskiem na indie.
sobota, 31 stycznia 2009
Paneer masala
Paneer (na zdjeciu obok) to indyjski ser, nie wiem czy jadalny na surowo nigdy nie probowalam. W uk dostepny w kazdym indyjskim sklepie czasem nawet mozna trafic w tesco czy asdzie. Czy do znalezienia w Polsce? nie wiem). Do podanego nizej przepisu mozna dodac szpinaku i wtedy otrzymujemy danie ktore w hindi nazywa sie palak(szpinak) paneer.
Przepis
Paneer ok 200g
jedna średnia cebula
4 pomidory bez skórki (moga byc tez z puszki, wtedy 1 puszka)
łyzeczka chilli (jak sie ma swieze to mozna uzyc 1-2 malych chilli pokorojonych)
lyzeczka tumeric powder (kurkuma)
łyzka garlic&ginger (mozna zastapic starkowanym swiezym imbirem i zmiazdzonym czosnkiem)
pól lyzeczki garam masali
cebulke posiekac--> podsmazyc na oleju---->jak mamy swieze chilli to dodac na koniec podsmazania cebuli----> dodac pomidory przesmazyc(jak zacznie wylazic olej)-----> dodac przyprawy (ew sol do smaku) i garlic-ginger i tak jeszcze pogotowac mozna dodac troche wody zeby sie nie przyplailo
panner osobno podsmazyc (powinno byc z wierzchu zlotawe) na patelni i jak sos juz gotowy dodac do niej podsmazony paneer i chwilke pogotowac razem
Posypac koledra lub jak ktos nie lubi koledry to natka pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
paneer mozna kuoic w polsce pod nazwa 'serek typu wloskiego Capri' nei wiem czemu typu wloskiego ale super zastepuje paneer, mozna go smazyc i ma ten smak :)
OdpowiedzUsuńa wyglada tak http://www.osm-sierpc.pl/img.php?dbimg=1&title=SEREK%20CAPRI&id=26
zamiast paneer mozna w pl kupic to http://www.osm-sierpc.pl/img.php?dbimg=1&title=SEREK%20CAPRI&id=26
OdpowiedzUsuńpychota i swietnie nadaje sie do smazenia, nie wiem kto paneer nazwal serem typu wloskiego ale niech im tam bedzie.
wloski? moze wszystko co jest biale i lekko wyglada jak mozzarella musi byc wloskie hehehe
OdpowiedzUsuńUla mnie uprzedziła ha ha. Bo miałam napisać, że ten paneer to właśnie w Polsce można kupić jako serek typu włoskiego. Tzn .. podobny. Uwielbiam go. Ale zanim poznałam ten włoski to Mohi nauczył mnie robić swojski. Jest o niebo lepszy i z naszego mleka z Pastorczyka - jak miód niemal.
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze paneer'a nie smażyłam! Pora zacząć.!