sobota, 31 stycznia 2009

Chicken Madras

Moze byc jak w tytule kurczak ale rownie dobrze moga to byc krewetki, wolowina czy jagniecina.

250g piersi z kurczaka/krewetek/wolowiny/jagnieciny wg uznania
3 lyzki koncentratu pomidorowego
peczek methi- mozna spokojnie zrobic bez
1/4 lyzeczki sproszkowanego kminu
lyczeczka startego imbiru
1/2 lyzeczki zmielonej koledry
4 zmiazdone zabki czosnku (do krwetek do kurczaka pewo moze byc mniej)
lyzeczka chilli
1/4 lyzeczki kurkumy
2 lyzki soku z cytryny
sól
1-1 i 1/4 szklanki wody
2 srednie cebule
2 swieze papryczki chilii

1.Mięso pokroic na kawalki/ krewetki w calosci (bez skorupek oczywiscie)
2. do miski wrzucic koncentrat, poszatkowana methi (jak mamy), i wszystkie pozostale przyprawy dodac wode i wymieszac
3. cebule pokroic i zarumienic na oleju
4 dodac mięso/krwetki i smazyc kilka minut (do czasu jak wyparuje woda)
5. dodac pomidorowo-przyprawowy plyn
6. gotowac az sos zgestnieje i mięso bedzie miekkie
6. na koniec dodac pokrojone swieze chilli i podawac
Jak ktos lubi mozna dodac poszatkowana koledre.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz