sobota, 31 stycznia 2009

Butter Chicken

Jedno z moich ulubionych dan z kuchni indjskiej znakomicie smakuje z chapati lub nanem (chlebki indyjskie)
2 Piersi z kurczaka
starty imbir (albo lyzka pasty ginger)
sok z cytryny
pol lyzeczki garam masali
chilli (w zaleznosci od tego jak kto lubi ostre)
pol lyzeczki zmielonej koledry
pol lyzeczki zmielonego kminu
czosnek tak 1-2 zabki przecisniete
kilka nasionek gorczycy
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziela angielskiego
jedna papryczka chilli
listek laurowy
3 kardamony
kawalek cynamonu
2-3 lyzki masla
kubek (maly) jogurtu
przecier pomidorowy jedno opakowanie
olej
woda

Kurczak +starty imbir, sok z cytryny, garam masala, chilli, zmielona koedra, kmin, czosnek- zmarynowac kilka godzin (najlepiej przez noc) nastepnie usmażyc

W osobnym garnku pogrzac troche oleju i wrzucic:kilka nasionek gorczycy, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziela angielskiego, jedno cale chili, listek laurowy, 3 kardamony i kawalek cynamonu, podsmazyc chwile (trzeba uzwazac zeby nie spalic), potem dodac usmazone kawalki kurczaka, dodac wody i przecieru pomidorowego, gotowac z pol godziny lub do czasu jak sos zgestnieje (byle nie 5 minut ;)), dodac jogurt pogotowac troche, nastpnie dodac maslo poczekac az sie roztopi i serwowac.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz