Od pewnego czasu mi odbija i lubię robić wszystko sama bez pól produktów czy gotowcow, więc tortille tez zrobiłam
Na 8 sztuk uzylam
1 szklankę mąki pszennej
2/3 mąki kukurydzinej ( nie corn flour bo to skrobia jest)
Szczypte soli
Łyżke masła
Ciepła woda (ilośc zależy od mąki ja dałam ok pól szklanki)
Z podanych składników zanieść ciasto konsystencje ma jak ciasto na chappati/ pierogi
Odrywac kawałki wielkości mandarynki i rozwalkowywac dość cienko
Placki kłaść na płaska rozgrzna patelnie (tawah to chappati dobrze sie sprawdza) i samazyc po ok minucie z każdej strony (do momentu jak zaczną sie pojawiać bąbelki na powierzchni).
Na 8 sztuk uzylam
1 szklankę mąki pszennej
2/3 mąki kukurydzinej ( nie corn flour bo to skrobia jest)
Szczypte soli
Łyżke masła
Ciepła woda (ilośc zależy od mąki ja dałam ok pól szklanki)
Z podanych składników zanieść ciasto konsystencje ma jak ciasto na chappati/ pierogi
Odrywac kawałki wielkości mandarynki i rozwalkowywac dość cienko
Placki kłaść na płaska rozgrzna patelnie (tawah to chappati dobrze sie sprawdza) i samazyc po ok minucie z każdej strony (do momentu jak zaczną sie pojawiać bąbelki na powierzchni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz