środa, 24 kwietnia 2013

Saudi champagne

Napój serwowany w saudyjskich restauracjach. Nazwa oczywiscie mylaca bo właściciel najpewniej skończył by w pudle za rozwijanie kilenta i łamanie prohibicji, gdyby rzeczywiście sprzedawał wino musujace.

 Na  1.5l dzbanek

1 litr soku jablkowego
4-5 gałązek miety (można trochę zgniesc)
Pól zielonego jabłka pocietego  w dość cienkie kawałki
1 pomarańcza 2/3 pokrojone w tlaraki plus 1/3 wycisnieta do soku jablkowego
1 limonka pól pokrojone w talarki pól wycisniete
300-500ml dobrej jakości gazowanej wody mineralnej (stad bąbelki i nazwa)
Opcjonalnie lyzeczka brązowego cukru trzcinowego

Do dzbanku wrzucić miete, pociete owoce i wycisniete sok z pomarańczy i limonki, zalać sokiem jablkowym, włożyć do lodówki, przed samym podaniem dodać schodowej wody mineralnej i wymieszać. Napój najlepiej przygotować rano jeżeli zamierzamy spożywać wieczorem. 

2 komentarze:

  1. Mniam! Taka luksusowa wersja Apfelschorle

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak właśnie tak, ja to pierwszy raz pilam we włoskiej restauracji potem co prawda wysilam pól butli bezalkoholowego winska

    OdpowiedzUsuń