Znudziło mi sie Curry i byriani i postanowiłam odkryć nowe potrawy, a ze kuchnia meksykanska ostra jak indyjska zaczęłam od niej
Farsz:
Uzylam mojego przepisu na salse zmniejszylam ilośc chilli do 1 papryczki i dodalam pól lyzeczki zmielonego kminu.
Do zrobionej salsy dodalam pokrojone w paski 2 piersi kurczaka lekko obsmazone i gotowalam aż kurczak sie zrobił
Na oliwe podsmazylam tez 2 papryke pokrojone w paski, papryki dodalam potem do sosu z kurczakiem.
Starty żółty ser
Biały sos(ostrzejsza wersja beszamelu)
2 łyżki masła
2-3 łyżki mąki
2 zabki czosnku przecisnietych przez praske
1 chilli posiekane
2 szklanki mleka
Sól
Pieprz
Szczupła gałki muszkatuowej
Na roztopione masło dodajemy czosnek i chilli smazymy przez chwile dodajemy mąkę (dobrze jest zdjąć z ognia) i mieszamy ( powinna gęsta pasta powstać).
Następnie dodać mleko i dobrze wymieszać zeby grudki nie powstały, dodać pozostałe przyprawy i gotować. Jak sos wyjdzie za gesty dodać mleka.
Tortille sztuk 8
Zaroodporne naczynie(blaszka do pieczenia -głęboka)
Na każda tortille nakładać trochę farszu i sera żółtego, zawinac i układać w zaroodpornym naczyniu w jedna warstwę, zawinieciem w dół zeby sie nie rozwalilo. Jak ulozymy wszystkie zabijanie polac wszystko sosem i posypac żółtym serem. Piec nie przykryte w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
My jedliśmy same (zostaly za szybko zjedzne zeby fotke zrobic) ale można zrobić sama salse albo guacamole jako dip.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz