wtorek, 23 kwietnia 2013

Enchiladas z kurczakiem

Znudziło mi sie Curry i byriani  i postanowiłam odkryć nowe potrawy, a ze kuchnia meksykanska ostra jak indyjska zaczęłam od niej

Farsz: 
Uzylam mojego przepisu na salse zmniejszylam ilośc chilli do 1 papryczki i dodalam pól lyzeczki zmielonego kminu. 
Do zrobionej salsy dodalam pokrojone w paski 2 piersi kurczaka lekko obsmazone i gotowalam aż kurczak sie zrobił 
Na oliwe podsmazylam tez 2 papryke pokrojone w paski, papryki dodalam potem do sosu z kurczakiem. 
Starty żółty ser

Biały sos(ostrzejsza wersja beszamelu)
2 łyżki masła
2-3 łyżki mąki
2 zabki czosnku przecisnietych przez praske
1 chilli posiekane 
2 szklanki mleka
Sól
Pieprz 
Szczupła gałki muszkatuowej 

Na  roztopione masło dodajemy czosnek i chilli smazymy przez chwile dodajemy mąkę (dobrze jest zdjąć z ognia) i mieszamy ( powinna gęsta pasta powstać). 
 Następnie dodać mleko i dobrze wymieszać zeby grudki nie powstały, dodać pozostałe przyprawy i gotować. Jak sos wyjdzie za gesty dodać mleka.

Tortille sztuk 8 
Zaroodporne naczynie(blaszka do pieczenia -głęboka)

Na każda tortille nakładać trochę farszu i sera żółtego, zawinac i układać w zaroodpornym  naczyniu w jedna warstwę, zawinieciem w dół zeby sie nie rozwalilo. Jak ulozymy wszystkie zabijanie polac wszystko sosem i posypac żółtym serem. Piec nie przykryte w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. 
My jedliśmy same (zostaly za szybko zjedzne zeby fotke zrobic) ale można zrobić sama salse albo guacamole jako dip. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz