Bardzo popularna w zatoce salatka a raczej dip do dań z ryżu, kupując dania ryzowe na wynos dip ten dostaje sie w malutkich plastikowych woreczkach, będąc w jeddah jadłam w wersji z koledra, ale w domu koledry brak (niespecjalnie tez lubię świeża koledre) więc powstała wersja z natka.
Ilośc na slaterke
2 pomidory pokrojone
Pól kubeczka natki- posiekac (normalnie daje sie taka sama ilośc świeżej koledry)
Papryczki chilli ja mam jakieś wybitnie ostre więc dałam tylko pól
Sól do smaku
1/4 - 1/2 lyzeczki arabskiej mieszanki przypraw ja dałam ras el hanout bo saudi baharat sie skończył
Sok z połowy cytryny (lub mniej trzeba próbować zeby nie było za kwasne)
Wszystko wrzucić do blednera i zmiksowac najlepiej pulsami zeby zostały kawałki pomidorów. Przechowywać w lodówce
Wersja stała
2-3 pomidory drobno pociete
1 papryczki chilli pozbawiona nasionek drobno pocieta
2-3 dymki zielone części drobno posiekane
Pól Kuba drobno posiekanej natki lub jak ktoś woli koledry
Sól pieprz do smaku
1/4 lyzeczki arabskiej mieszanki przypraw
Wszystko wymieszać i podawać
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz