niedziela, 6 marca 2011

lamb chops

10 lamb chops
pol lyzeczki chilli
czubata lyzka koledry
czubata lyzka kminu
plaska lyzka garam masali
lyzeczka kurkumy
lyzka octu
maly kubek jogurtu
lyzka pasty garlic-ginger
sol

wszystkie skladniki wymieszac, wrzucic lamb chops i zostawic na ok 2h. Najlepiej smakuja z grila ale pieczone ok 50 minut w piekarniku (w temp 180 stopni )tez sa dobre.

8 komentarzy:

  1. tak z ciekawosci, dlaczego dodaje sie ocet?

    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. sluzy jako meat tenderiser (?zmiekczacz miesa nie wiem jak to po polsku nazwac)

    OdpowiedzUsuń
  3. A zamiast lamba co można użyć? Bo ja baraniny w żadnej postaci... no, nie mogę i już. I rzecz jasna tej pasty garlic-ginger też tu u nas nie dostanę (nawet nigdy o tym nie słyszałam...), ale jakoś poradzę - może po prostu użyć czosnku i imbiru w świeżej postaci??/

    OdpowiedzUsuń
  4. jak jecie swiniaka to pewno swiniak sie nada albo karczek albo zeberka
    jak zmielisz czosnek swiezy i imbir to bedzie nawet lepsze ja z lenistwa uzywam gotowca tesciowa zawsze swieze mieli

    OdpowiedzUsuń
  5. No ja jem świniaka, niestety.

    Mój stary (czyt. Mohi) zaprzestał jakiegokolwiek mięsa, ryb, jajek. Więc mam też nadzieję na bardzo jarskie przepisy u Ciebie Mario. Nie mam problemu z veg żarciem, bo sama je lubię, ale czasem brak mi pomysłów. Co prawda on teraz w Krakówku i w ogóle nie jest wybredny (jedna zupa przez miesiąc mu nie przeszkadza), ale jak przybywa do nas to mam ochotę zaserwować mu coś jarskiego i nowego.

    OdpowiedzUsuń
  6. paneer sie nadaje ale wtedy bez octu

    OdpowiedzUsuń
  7. Jasne, ja akurat uwielbiam paneer. No i te nasze mleko ze wsi akurat pasuje i sami czasem robimy ten wspaniały serek. W ogóle jak będziesz miała pomysły na paneer to dawaj!

    OdpowiedzUsuń
  8. http://mojekuchennewariacje.blogspot.com/search/label/paneer
    mozna jeszcze ze szpinakiem zrobic ale ja nie lubie

    OdpowiedzUsuń