niedziela, 20 marca 2011

Chana masala

2 puszki ciecierzycy
1 puszka pomidorow
2 zabki czosnku
lyzeczka startego imbiu
1/4 lyzeczki kurkumy
1 lyzeczka sproszkowanego kminu
1/2 lyzeczki nasion kminu
1 chilli swieze (mozna zastapic sproszkowanym)
1 cebula
1.5 lyzeczki koledry
1/2 lyzeczki garam masali
olej
sol
2-3 lyzki wody z namoczonej tamaryny (podejrzewam ze sok z cytryny w mniejszej ilosci tez sie nadaje)
czubata lyzeczka kalonji (opcjonalnie)
na rozgzany olej wrzucic nasiona kminu jak przestana strzelac wrzucic cebule, zarumienic. Dodac przecisniety przez praske czosne, imbir, posiekane chilli przesmazyc. Dodac kurkume, i pozostale przyprawy. Przesmazyc z pol minuty. Dodac pomidory smazyc az zacznie wylazic olej, dodac tmaryny i ciecierzyce (mozna dodac tez troche przegotowanej wody jak jest bardzo geste). Gotowac ok 10-15 minut. Posypac swieza koledra i podawac z chlebkiem

1 komentarz:

  1. tamaryna? nie znam ale poszukam.

    no i dzięęęki za veg przepisik. aż sama zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń