niedziela, 10 marca 2013

Sushi

Do zrobienia sushi zbieralam sie jak przysłowiowa sojka , sprawę ostatecznie przesądziło pojawienie sie wieprzowiny w yo sushi i okazało sie ze zrobienie sushi nie jest aż takie trudne. Oczywiscie idealny ksztal uzyskuje sie metoda prób i błędów. 
Sushi zaserwowalam podczas ostatniego pobytu w Polsce i o dziwo starszemu pokoleniu posmakowalo. Wątpię ze moja cześć rodziny oczekuje tradycyjnego polskiego obiadu jak zapraszamy z malzem do domu rodzicow bardziej nastawiona sie na wyzeracze gardeł i tym podobne egzotyczne  wynalazki

Potrzebne rekwizyty:
Ryż do sushi 250g (z basmati nie wyjdzie bo sie nigdy tak nie sklei)
Wodorosty nori ok 4-5 sztuk w zależności od wielkości "arkuszy"
Mata bambusowa (najlepiej pokryta folią do zabijania jedzenia - nie trzeba potem maty myć tylko wywalić folie)
Ocet ryzowy 2 łyżki
Cukier 1 lyzka
Sól 1 lyzeczka 

Nadzienie  wg fantazji (świeżych ryb nie polecam no chyba ze ktoś ma dojścia i te ryby są naprawdę świeże) ja zwykle używam tych trzech 
Wedzony łosoś (cienkie płaty)
Ogórek
Awokado

Oraz do podania:
Wasabi
Peklowany imbir
Sos sojowy

Ryż najlepiej gotować wg przepisu na opakowaniu, chociaz ja gotuje tak: ryż plukam kilka razy pod woda. Do garnka wrzucam ryż zalewam woda w proporcjach 1:1.5 -2 w zależności od gara. Zagotowuje, gotuje aż woda z powierzchni ryżu wytarguje i sie bedą dołki robić ok 5 min od zagotowania. Przykrywkam  zmniejszamy ogień na mały i gotuje ok 6-7 minut. Gasze ogień i zostawiam pod przykryciem min 10 min a zwykle do wystygniecia. 
W miseczce mieszam ocet ryzowy cukier i sól, następnie dodaje do przestudzonego ryżu i mieszam. 

Dodatki pokroic na cienkie paski. 

Na bambusowa mate położyć nori ( wzdłuż) na nori rozłożyć ryż zostawiając ok 2 cm po krótszych bokach i ok 5-6 cm z góry. Na środek ryżu położyć cienka warstwę wasabi- ja nie klade bo małż nie lubi wasabi, na wasabi ułożyć dodatki. 
Używając maty zwijac nori tak zeby wszystko sie trzymało i dodatki były w środku rurki. 
Ja gotowe rurki wkładam na ok godzinę do lodówki (zwłaszcza jak nie chce mi sie czekać zeby ryż wystygl kompletnie) i przed podaniem kroje na 3cm kawałki. 

Podawać z peklowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym do maczania. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz