sobota, 2 marca 2013

Makaron z oliwkami i parmezanem

Wypatrzone na którejś z fejsowych grup kulinarnych, proste i szybkie w wykonaniu. Najwiecej czasu zajmuje ugotowaniu makaronu.

250g makaronu tagiatelle (w zasadzie może być każdy od spaghetti do penne)
Mały słoik czarnych oliwek
10-12 suszonych pomidorów
2 zabki czosnku
1 świeże chilli (opcjonalnie)
Pieprz do smaku
2 łyżki starego parmezanu
2 łyżki uprazonych pestek dyni
Natka pietruszki do posypania

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jak sie makaron bedzie gotował, na patelnie wylać 2 łyżki oleju w którym były suszone pomidory. Na rozgrzny olej wrzucić posiekny czosnek, chilli pokrojone suszone pomidory i pokrojone oliwki. Posmazyc chwile dodać pieprzu. Ugotowaniu makaron odcedzic i wrzucić do mieszanki oliwkowo- pomidorowej, wymieszać dodać parmezanu wymieszać. Jak sie parmezanu rozpusci danie jest gotowe. Posypac pestkami z dyni i natka pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz