niedziela, 10 marca 2013

Qidra spice czyli mieszanka do maqluby

Od kad zarzucilam gotowanie indyjskich potraw z pudelek pt shan laziza etc wlasciwie nie używam gotowych mieszanek  przypraw (lubią tam ładować sól i inne polepszacze zwłaszcza jak to mieszanka do jakiegoś dania).  Każda mieszankę wlasciwie można zrobić samemu w większej ilości i przechowywać w sloiku. Jedyne co potrzeba to przyprawy w formie niezmielonej (chociaz czasem oszukuje i używam świeżo otwarty zmielony cynamon czy galke) i mlynek do kawy ew mozdzek jak ktoś ma dużo czasu i siły zeby na proszek bez grudek zmielic.

Składniki
Pól łyżki zmielonej gałki muszkatuowej
Pól łyżki papryki w proszku (nie chilli)
Łyżka sproszkowanego cynamonu
2 łyżki sproszkowanego zielonego kardamonu
2 łyżki sproszkowanych goździków
2 łyżki sproszkowanych suszonych cytryn
4 kopiaste łyżki zmielonego ziela angielskiego
4 łyżki zmielonego czarnego pieprzu
4 łyżki sproszkowanego czosnku
2 łyżki kurkumy

Wszystko wymieszać przełożyć do sloiku i szczelnie zamknąć 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz