niedziela, 31 stycznia 2010

Goan Chicken Curry

Zmodyfikowany przepis z India's 500 best recipies

1 filizanka wiorek kokosowych (ja daje pol kubka)- nie slodzonych oczywiscie
3 lyzki oleju
1/2 lyzeczki nasion kminu rzymskiego
6 ziarenek czarnego pieprzu
lyzka nasion kopru
lyzka nasion koledry
2 male/ 1 duza cebula drobno posiekana
2 piersi z kurczaka
sol do smaku
3/4 puszki pomidorow
1/4 lyzeczki chilli
1/4 lyzeczki garam masali
szczypta cukru

wiorki kokosowe zalac 1/4 wody zeby sie namoczyly
na 2 lyzki oleju wrzucic nasiona kopru, kminu,koledry i ziarenka pieprzu podsmazyc na wolnym ogniu przez ok 2 minuty,
dodac cebule i smazyc az sie zacznie lekko brazowa robic, dodac namoczone wiorki (razem z woda) i posmazyc chwile nastepnie dodac pomidory sol, chilli i garam masale gotowac ok 10 minut
zdjac z ognia i wystudzic aby nastepnie zmiksowac na dosc gladka mase
W miedzy czasie usmazyc kurczaka.
Do zmiksowanej masy dodac usmazonego kurczaka, gotowac na wolnym ogniu okolo 10 minut

podawac z chlebkiem naan lub ryzem

poniedziałek, 18 stycznia 2010

Tiramisu

Znalezione w gazecie wyborczej (dla ciebie dzanowicz) przepis wielokrotnie sprawdzany. Dzieci w saudii uwielbiaja niestety mescarpone jest tam towarem luksusowym wiec opakowanie kosztuje ok 10 funtow brytyjskich.
2 paczki biszkoptow podluznych (jak nie ma z powodzeniem mozna zastapic domowej roboty biszkoptem przekrojonym na pol)
500g mescarpone
4 jajka
4 lyzki cukru
3 lyzki kawy rozpuszczalnej
kakao
1.5 szklanki wrzacej wody do rozpuszczenia kawy

zoltka oddzielic od bialek
do zoltek dodac 3 lyzki cukru zrobic kogel-mogel jak bedzie bialy dodac mescarpone zmiksowac. Do bialek dodac lyzke cukru i ubic na sztywna piane. Nastepnie polaczyc z masa z zoltek i mescarpone mieszjac drewniana lyzka (nie mikserem).
biszkopty kolejno namaczac w kawie i ukladac na dnie prostokatnej foremki jak juz przykryja dno wylac na to polowe kremu i posypac kakako, nastepnie ulozyc kolejna warstwe namoczonych biszkoptow i kolejna kremu. Wstawic na kilka godzin do lodowki przed podaniem posypac kakao z wierzchu.

Parsee red chicken curry

Oryginalny przepis pochodzi z 50 great curries of india
10-12 suszonych chilli (namoczonych w wodzie przez ok 20 minut)
kawalek tak ok 1.5cm swiezego imbiru (mozna zastapic lyzka pasty ginger)
1 duza cebula posiekana
3 pomidory posiekac (mozna dac ok 1/2-3/4 puszki pomidorow)
1/2 lyzeczki nasion kminu
lyzeczka nasion koledry
2.5 cm kawalek cynamonu
lyzeczka kurkumy
9 zabkow czosnku
3 liscie laurowe
kilka lyzek oleju
1kg kurczaka (ja uzwyam tylko piersi zwykle w miejszej ilosci wiec redukuje ilosc przypraw)

namoczone uprzednio chilli razem z imborem,czosnkiem, pomidorami nasionami kminu i koledry, cynamonem i kurkuma zmiksowac na gladka mase.
Na rozgrzany olej wrzucic liscie laurowe po ok pol minuty dodac paste i podsmazyc ok w przepisie jest 3 minuty ja podsmazam dluzej ok 10 minut, nastepnie dodac kurczaka i smazyc az kurczak bedzie gotowy dodawac wody jak sos bedzie za gesty.

prawn in sweet and hot curry

oryginalny przepis pochodzi z ksiazki 50 great curries of india

450g krewetek
1.5 lyzeczki miaszu owocow tamaryndowca (ja daje wiecej bo swoja musze namoczyc wiec daje glownie przecedzona wode)
ok 5 zielonych papryczek chilli
3 zabki czosnku
lyzeczka nasion kminu rzymskiego
kilka lyzek oleju
2 cebule drobno posiekane (mozna 1.5 albo 1 jak duza)
1/2 lyzeczki sproszkowanego kminu
3/4 lyzeczki sproszkowanej koledry
3/4 lyzeczki sproszkowanego chilli (opcjonalnie)
1 lyzeczka garam masali
1/2 lyzeczki kurkumy
2 duze pomidory (ja daje pol do 3/4 puszki)
szczypte cukru
10 lisci curry
poszatkowana koledra (opcjonalnie)
sol do smaku

Tamaryndowca namoczyc w ok 1/2 szklanki cieplej wody przez min pol godziny. Zmielic chilli czosnek i nasiona kminu na papke.
Na rozgrzany olej wrzucic drobno posiekana cebulke, jak bedzie lekko brazowa dodac paste czonkowo-chilli i podsmazyc ok 2 minuty dokladnie mieszajac.
dodac kurkume, sproszkowany kmin i koledre, garam masale oraz opcjonalnie sproszkowane chilli. Smazyc okolo 1 minuty ciagle mieszajac. Dodac pomidory dobrze usmazyc (sa gotowe jak wylazi olej)
dodac polowe przecedzonego tamaryndowca (ma kwaskowy smak) mozna dodac wiecej w zaleznosci od upodoban, szczypte cukru i liscie curry, sol do smaku. Dodac pol szklanki wody i pogotowac 5 minut (ja wody nie dodaje bo uzywam mrozonych krewetek). Dodac krwewki i gotowac az beda miekkie.
Sos powinien byc gesty.