poniedziałek, 18 stycznia 2010

Parsee red chicken curry

Oryginalny przepis pochodzi z 50 great curries of india
10-12 suszonych chilli (namoczonych w wodzie przez ok 20 minut)
kawalek tak ok 1.5cm swiezego imbiru (mozna zastapic lyzka pasty ginger)
1 duza cebula posiekana
3 pomidory posiekac (mozna dac ok 1/2-3/4 puszki pomidorow)
1/2 lyzeczki nasion kminu
lyzeczka nasion koledry
2.5 cm kawalek cynamonu
lyzeczka kurkumy
9 zabkow czosnku
3 liscie laurowe
kilka lyzek oleju
1kg kurczaka (ja uzwyam tylko piersi zwykle w miejszej ilosci wiec redukuje ilosc przypraw)

namoczone uprzednio chilli razem z imborem,czosnkiem, pomidorami nasionami kminu i koledry, cynamonem i kurkuma zmiksowac na gladka mase.
Na rozgrzany olej wrzucic liscie laurowe po ok pol minuty dodac paste i podsmazyc ok w przepisie jest 3 minuty ja podsmazam dluzej ok 10 minut, nastepnie dodac kurczaka i smazyc az kurczak bedzie gotowy dodawac wody jak sos bedzie za gesty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz