Przepis dostalam dawno dawno temu od znajomej i przy okazji sprzatania sie odnalazl
2 duze piersi z kurczka (pokroic kazda na 4 czesci)
20 dkg pieczarek
2 lyzki masla
lyzka oliwy z oliwek
2 lyzki maki
2 lyzki sosu sojowego (ja daje tak kolo 3-4)
2 lyzki soku z cytryny
pol papryki
szklanka bulionu
4 lyzki gestej smietany
szypta cukru
sol pieprz do smaku
Piersi z kurczka pokroic kazda na 4 czesci rozbic posypac sola (sos sojowy bywa slony wiec ja sole potrawe na koncu) i obtoczyc w mace (do ktorej ja dodaje pol lyzeczki chilli
Pieczarki i papryke pokroic
Do garnka na rozgrzana oliwe i lyzke masla wrzucic kurczaka i obsmazyc z obu stron--->wyjac
Dodac druga lyzke masla i wrzucic pieczarki smazyc az odparuje woda nastepnie wlozyc z powrotem kurczaka i zalac bulionem. Dodac sosu sojowego, soku z cytryny, pieprzu i soli. Dodac pokrojona papryke. Gotowac ok 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
Zdjac z palnika i dodac smietany.
Ja podaje z makaronem tagliatelle
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz