sobota, 6 lutego 2010

Achari chicken/lamb

Przepis pochodzi ze stronki http://www.vahrehvah.com/ ja zmodyfikowalam kolejnosc dodawania produktow bo uwazam ze pewne przyprawy musza isc na olej. Stronke serdecznie polecam wszystkim co lubia curry.

2-3 lyzki oleju
wieksza piers z kurczaka pokrojona w kostke (mozna spokojnie uzyc jagnieciny tylko wtedy czas gotowania bedzie dluzszy)
lyzeczka mustard seeds
1.5 lyzeczki nasion kminu
1.5 lyzeczki nasion kopru
1.5 lyzeczki kalonji
kubek jogurtu
pol malej lyzeczki nasion methi (jak sie doda za duzo to bedzie gorzkie)
3/4 puszki pomidorow
2 srednie cebule
1/4 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki chilli
4 cale zielone chilli
2-3 lyzki soku z cytryny
lyzka pasty garlic-ginger

nasiona wrzucic na patelnie i uprazyc, z uprazonych odlozyc ok 2 lyzeczki reszte sproszkowac, uzyskany proszek wymieszac z sokiem z cytryny na gesta papke, chilli przeciac wzdluz i nadziac papka (po nadzianiu powinno sporo tej papki jeszcze zostac)
na oleju podsmazyc cebule az zbrazowieje, dodac kurkume, sproszkowane chilli, paste garlic-ginger i pozostala papke. Podsmazyc ok minuty nastepnie dodac pomidory. Smazyc az zacznie wylazic olej (mozna dodac szczypte cukru), dodac kurczaka posolic do smaku. Jak wiekszosc wody z kurczaka odparuje dodac jogurt gotowac na wolnym ogniu ok 10 minut (albo do lekkiego zgestnienia), dodac nadziane chilli, reszte uprazonych nasion i gotowac az sos zgestnieje.
Podawac z ryzem albo indyjskim chlebkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz