piątek, 12 lipca 2013

Pakora

Zaczął sie Ramadan, który ja niestety spędzam w UK.... Zdecydowanie wole ramadan w piachu, nie jest aż taki długi i funkcjonuje sie w trybie popoludniowo-nocnym. Plus Jeddah po iftarze tętni życiem. Jednym słowem jak ramadan to tylko w piachu.

Pakora nie jest oczywiscie saudyjskim tylko indyjskim wynalazkiem. Jeden z " must eat" na iftar

1 szklanka besan (czyli mąki z cieciorki)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1-2 zielone chilli drobno posiekane (można użyć chilli w proszku ok 1/4-1/2 lyzeczki)
2 łyżki drobno posiekanej koledry
1 duża cebula pocieta w piórka
Pol lyzeczki soli
Woda

Mąka, proszek do pieczenia, chilli, cebula sól koledra wszystko wrzucić do miski dodac wody tyle zeby wszystko miało konsystencje  raczej rzadkiego błota.
Nabierać ręka i wylewać na gorący olej, samazyc z obu stron na złoto.
Podawac z  jogurtowym sosem czosnkowym 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz