Piaskowy deserek, podobny trochę do indyjskiego kheer ale nie zawiera ryżu i wg mnie jest łatwiejszy do zrobienia. Bardzo podobny do naszego budyniu tylko smak inny.
Na 4 małe miseczki
2 szklanki mleka
2.5 łyżki mąki ziemniaczanej( lub skrobi kukurydzianej)
2 łyżki zmielonych migdalow (jak ktoś nie lubi migdalow można pominąć i zwiększyć ilośc skrobi ziemńiaczanej)
1.5 łyżki wody rozanej
4-5 łyżki i cukru (ja daje trochę cukru waniliowego z prawdziwa wanilia) wiecej jak sama skrobia
Drobno pokrojone pistacje/ migdaly/cashew do dekoracji
W 1.5 szklanki mleka rozpuscic cukier i zagotowac. Do pozostałej połówki dodac migdaly i skrobie wymieszac. Wszystko wlac do wrzacego mleka dodac wody rozanej i gotować na malutkim ogniu mieszając (zeby sie nie przypalilo) aż zgestnieje. Następnie przełożyć do miseczek zostawić do wystygniecia. Przykryc folią (w folii zrobić dziurę zeby sie deser nie zaparzyl) i wstawić do lodówki.
Po paru godzinach podawać posypane pistacjami/ migdalami....
Na 4 małe miseczki
2 szklanki mleka
2.5 łyżki mąki ziemniaczanej( lub skrobi kukurydzianej)
2 łyżki zmielonych migdalow (jak ktoś nie lubi migdalow można pominąć i zwiększyć ilośc skrobi ziemńiaczanej)
1.5 łyżki wody rozanej
4-5 łyżki i cukru (ja daje trochę cukru waniliowego z prawdziwa wanilia) wiecej jak sama skrobia
Drobno pokrojone pistacje/ migdaly/cashew do dekoracji
W 1.5 szklanki mleka rozpuscic cukier i zagotowac. Do pozostałej połówki dodac migdaly i skrobie wymieszac. Wszystko wlac do wrzacego mleka dodac wody rozanej i gotować na malutkim ogniu mieszając (zeby sie nie przypalilo) aż zgestnieje. Następnie przełożyć do miseczek zostawić do wystygniecia. Przykryc folią (w folii zrobić dziurę zeby sie deser nie zaparzyl) i wstawić do lodówki.
Po paru godzinach podawać posypane pistacjami/ migdalami....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz