Znaleziony zupełnym przypadkiem przepis na wielkim zarciu ponoć marokanski. Trochę go zmodyfikowalam i wyszło naprawdę super. Serdecznie polecam na sezon grilowy
0.7-0.8 kg wołowiny/jagnieciny pokrojonej na średniej wielkości kawałki (głownie o grubość chodzi jak za grube mozna rozbic tluczkiem)
Pól szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki drobno posiekanej natki
5 zabkow czosnku przecisnietych przez praske ewentualnie drobno posiekanych
Sól do smaku
1 lyzeczka pieprzu
1 lyzeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 cebula strata na tarce
0.5 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka słodkiej papryki
Sok z jednej cytryny
1 łyżka octu
Składniki marynaty wymieszać, dodac mięso wszystko wymieszać i odstawić do lodówki najlepiej na cała noc (jak chcemy przyspieszyć można dać soli zmiekczajacej mięso ew zmielonej papai)
Zamarynowane mięso grilujemy z obu stron aż bedzie gotowe (czas grilowania zależy od grubości kawałków).
Ja serwowalam z Roz Bukhari, sosem czosnkowym i Salata hara
0.7-0.8 kg wołowiny/jagnieciny pokrojonej na średniej wielkości kawałki (głownie o grubość chodzi jak za grube mozna rozbic tluczkiem)
Pól szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki drobno posiekanej natki
5 zabkow czosnku przecisnietych przez praske ewentualnie drobno posiekanych
Sól do smaku
1 lyzeczka pieprzu
1 lyzeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 cebula strata na tarce
0.5 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka słodkiej papryki
Sok z jednej cytryny
1 łyżka octu
Składniki marynaty wymieszać, dodac mięso wszystko wymieszać i odstawić do lodówki najlepiej na cała noc (jak chcemy przyspieszyć można dać soli zmiekczajacej mięso ew zmielonej papai)
Zamarynowane mięso grilujemy z obu stron aż bedzie gotowe (czas grilowania zależy od grubości kawałków).
Ja serwowalam z Roz Bukhari, sosem czosnkowym i Salata hara
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz