Odkrylam bloga z kuchnia arabska i na pierwszy rzut poszla szawarma (przepis pozniej) i rybka
Ryba (ja uzylam haddock bo taka byla w zamrazarce ale dorsza tez mozna) pocieta na mniejsze kawalki
2 szklanki ryzu ja uzylam basmati
3-4 cebule pociete w piorka
1/2 lyzeczki kurkumy
2 lyzeczki mix spices plus .5 lyzeczki (w przepisie jest 1/4 lyzeczki wg mnie to stanowczo za malo)
olej
2 lyzki orzeszkow pinii (ja robilam bez
2 kostki rosolowe rozpuszczone w 3 szklankach wody lub 3 szklanki domowego rosolu
maka
sol
pieprz
Do szerokiego garnka wlac olej (ok 2 lyzek) na goracy olej wrzucic orzeszki pinii jak zbrazowieja wyjac nastepnie na ten sam olej wrzucic cebule. Jak bedzie brazowa dodac kurkume chwilke przesmazyc i dodac umyty ryz. Wymieszac tak zeby ryz byl pokryty olejem, dodac 2 lyzeczki mix spice, pieprz wymieszac i zalac 3 szklankami bulionu. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem ok 20 minut, ryz powinien wchlonac cala wode (dlatego jak robimy mniej ryzu np szklanke to trzeba zredukowac bulion do 2 szklanek. Do ugotowanego ryzu dodac orzeszki pinii i ostroznie wymieszac.
Do maki dodac pol lyzeczki mix spices, rybe posolic i obtoczyc w mace nastepnie usmazyc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz