curry proste w wykonaniu przepis w oryginale pochodzi z 50 great curries of India (ja troche modyfikuje). Do sosu mozna uzyc kurczaka, miesa lub warzyw na vegetarianskie curry.
2 piersi/ok 300g miesa/ warzywa w zaleznosci od upodoban
olej
duza cebula drobno posiekana
2 zabki czosnku drobno posiekane (do miesa zwlaszcza jagniecicny lepiej dac wiecej)
ok pol centymetra swiezego imbiru drobno posiekanego
3/4 lyzeczki sproszkowanej koledry
szczypta kurkumy
1/4 lyzeczki sproszkowanego kminu
1/4 lyzeczki garam masali
pol lyzeczki chilli
ja daje od siebie 2-3 zielone kardamony, 2 gozdziki, lisc laurowy i kawaleczek cynamonu
sol
2 posiekane pomidory
na rozgrzany olej wrzucam kardamon, cynamon godziki i lisc laurowy nastepnie cebule. Smazyc az cebula zrobi sie zlota. Dodac kurkume czosnek i imbir smazyc ok minuty.
dodac reszte przypraw po ok 30 sekundach dodac pomidory i smazyc az zacznie wylazic olej. Posolic do smaku
dodac kurczka/ mieso czy warzywa. Ja do kurczaka nie doaje wody bo on sam pusci wystraczajaco duzo ale do miesa czy warzyw trzeba dodac ok 2szklanek wody i gotowac na wolnym ogniu az mieso/warzywa beda miekkie
posypac swieza koledra i podawac
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz