niedziela, 24 lipca 2011

Pasta pomidorowo-oliwkowa czyli zmodyfikowany tapenade

Do przepisu ponoć trzeba dawać kapary (których nie lubię) i anchovies których nigdy nie jadłam wiec są pominięte.

2 sun dried tomatoes
6 czubatych lyzek oliwek koniecznie czarnych bez pestek
1-2 lyzki oliwy z oliwek
zabek czosnku
pieprz
sok z 1/4 cytryny

oliwki, czosnek i pomidory posiekac zalac oliwa i sokiem z cytryny, dodac pieprzu i zmiksowac na dosc gladka mase.
Wysmienicie smakuje z krakersami

poniedziałek, 4 lipca 2011

Cold coffee

Na litr napoju
3czubate lyzeczki kawy rozpuszczalnej
Cukier wg uznania ja daje ok 8 czubatych lyzeczek
Szklanka wrzatku
3 szklanki zimnego mleka
Ok 15-20kostek lodu
Bita śmietana i wiorki z gorzkiej czekolady opcjonalnie

Cukier i kawę zalać wrzatkiem. Do blendera wrzucić kostki lodu wlac mleko i kawę- wymieszać żeby trochę lód skruszyc. Podawać z bita śmietana posypana czekoladowymi wiorkami.