poniedziałek, 31 stycznia 2011

Curry a la Jelfrazi

Zainspirowana przez amatora curry mojego brata

Papryka (kolor dowolny)
2-3 piersi z kurczaka
2 cebule drobno posiekane
10 papryczek chilli (pozbawionych nasion)
puszka pomidorow
lyzka nasion kminu
2 gozdziki
2 kardamony
po czubatej lyzeczce pasty garlic i pasty ginger
olej
sol do smaku
lyzka sproszkowanej koledry
pol lyzeczki garam masali
swieza koledra
pol lyzeczki kurkumy

na rozgrzany olej wrzucic kmin, gozdziki i kardamon, dodac cebule i smazyc az cebula bedzie zlota, dodac kurkume i pokrojona papryke chwile przesmazyc, dodac paste garlic&ginger przesmazyc. Nastepnie dodac sproszkowana koledre smazyc ok 30s, dodac pomidory, papryczki chilli, sol, garam masale i szczypte cukru. Smazyc az bedzie wylazil olej wtedy dodac pokrojone piersi kurczaka gotowac az piersi kurczaka beda miekkie jak sos jest zbyt gesty dodac wody.

Biszkopt

Przepis ze zbiorow mojej mamy
4 jaja
120g cukru (ok 3/4 szklanki)
cukier waniliowy
100g maki pszennej (prawie szklanka)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 budyn waliowy (mozn abudyn zastapic 4-5 lyzkami maki ziemniaczanej)

Ubic bialka, dodac cukier i cukier waniliowy, nastepnie zoltka dobrze zmiksowac. Dodac przesiana make proszek do pieczenia i budyn mieszac powoli lyzka do wymieszania skladnikow
Piec okolo 20 minut (albo jak odlazi od brzegow tortownicy) w temp 180-170 stopni

niedziela, 23 stycznia 2011

Sos czosnkowy/ Tatziki

Doskonaly do samosas, krakersow czy miesa z grila

10 lyzek jogurtu (mozna zrobic z dodatkiem majonezu)
1-2 zabki czosnku przecisniete przez praske
szczypta miety
zmielony czarny pieprz do smaku
(mozna dodac stratego ogorka i mamy tatziki)
wszystkie skladniki wymieszac dokladnie i podawac

sobota, 22 stycznia 2011

Moje curry

Odwazylam sie w koncu i sama wymyslilam maz twierdzi ze dobre
1 lyzeczka nasion kminu
1 lyzeczka black mustard seeds
1/2 lyzeczki nasion kopru
1 czarny kardamon
2-3 zielone kardamony
1 lisc laurowy
2-3 gozdziki
5 ziarenek pieprzu
1 ziele angielskie
kawalek cynamonu tak ok 2.5cm
1 cebula
1 lyzka sproszkowanej kolendry
1 lyzeczka sproszkowanego kminu
1 lyzeczka garam masali
1 lyzka pasty gralic-ginger
pol lyzeczki kurkumy
500 g piersi z kurczaka
puszka pomidorow
jogurt- opcjonalnie
czubata lyzeczka kalonji
olej
sol do smaku
2-3 papryczki chilli


na rozgrzany olej wrzucic nasiona (kmin, mustard seeds, koper) oba kardamony, cynamon, gozdziki i lisc laurowy po ok 30sec- 1 minucie dodac posiekana cebule jak bedzie brazowiec dodac kurkume nastepnie garlic-ginger przesmazyc dodac pomidory/sproszkowane przyprawy/szczypte cukru/ kalonji. Gotowac az zacznie wylazic olej nastepnie dodac kurczka i gotowac az kurczak bedzie miekki, nastepnie dodac jogurt pogotowac pare minut i gotowe