sobota, 25 kwietnia 2009

bhindi

Przepis jest polaczeniem indyjskiej receptury na bhindi z przepisem z ksiazki "Tastes of mediterranean"
300-400g okry
lyzeczka nasion kminu
lyzeczka mustard seeds
3 lyzki oliwy z oliwek
2 zabki czosnku
puszka pomidorow
cebula
pol lyzeczki kurkumy
szczypta chilli
szczypta cukru
lyzka soku z cytryny

w garnku pogrzac oliwe z oliwek na rozgrzana dodac kmin i mustard seeds, za kilka sekund dodac posiekana cebule, jak cebula bedzie zlota, dodac okre. okre podsmaza sie do czasu az przestanie sie lepic. Nastepnie dodac kurkume chilli i zmiazdzony czosnek. Podsmazyc chwile, dodac pomidory i cukier smazyc az z pomidorow zrobi sie papka. Doprawic sola i sokiem z cytryny.

Spicy chicken stir-fry

przepis w oryginale pochodzi z "The every day chicken cookbook"

1/2 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki sproszkowanego imbiru
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka mielonego czarnego pieprzu
2 lyzeczki sproszkowaneo kminu
1 lyzka sproszkowanej koledry
1 lyzka cukru
1/2 kg piersi z kurczka pokrojonej w nieduze paski
1 peczek dymki
4 lodygi selera naciowego
1-2 papryki (kolory dowolne)
1 srednia cukinia
w oryginale jest kolo 200g snow pea (ja robilam bez bo nie lubie)
1-2 marchewki
ok 3 lyzek oleju
lyzka soku z cytryny
lyzka miodu

wszystkie przyprawy plus sol plus cukier wymieszac w misce, do mieszanki wrzucic pokrojonego w paski kurczaka. Wymieszac.
Nastepnie przygotowac warzywa- cukinie pokroic w talarki, papryke w cienkie paski a selera i marchewke w cienkie slupki
na patelni podgrzac ze 2 lyzki oleju na goracy olej wrzucic kurczka, usmazyc. Nastepnie wyjac kurczaka z patelni, dodac lyzke oleju i wrzucic wszystkie warzywa (ja warzywa posypuje dodatkowo odrobina kurkumy, koledry, kminu pieprzu i soli). Smazyc jak beda polmiekkie-poltwarde, nastepnie dodac kurczaka i smazyc przez 2-3 minuty razem. Dodac sok z cytryny i miod posmazyc chwile i podawac.

sobota, 11 kwietnia 2009

Rogan Josh

pól kilo jagneciny
lyzeczka kminu (ew sproszkowany)
lyzka koledry (ew sporszkowana)
pol lyzeczki nasion methi
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
nasionka z 1 czarnego kardamonu
pol lyzeczki black mustard seeds
4 gozdziki
4 zabki czosnku
kawaleczek imbiru (taki ze 2-3 cm)
4 suszone chilli
wieksza szczypta galki muszkatuowej
kawalek cynamonu
2 liscie laurowe
1 lisc curry
4 zielone kardamony
sol
cebula
puszka pomidorow
kubek jogrtu
olej
Chilli namoczyc w ok 1/4 szklanki gorace wody, nastepnie posiekac,
koledre, kmmin, pieprz, ziele angielskie, methi, mustard seeds, ziarenka z czarnego kardamonu, gozdziki uprazyc na patelni (bez oleju) i rozbic na proszek w mozdzierzu.
do miseczki wrzucic proszek z mozdzierza, przecisniety przez praske czosnek starty imbir, szczytpe galki muszkatuowej, posiekane chilli, dodac troche wody w ktorej moczyly sie chilii i wymieszac.
Do granka wlac oleju (ja daje ze 2 lyzki) podgrzac na goracy olej wrzucic cynamon, liscie laurowe, lisc curry i zielone kardamony, po kilku sekundach dodac posiekana cebule i smazyc az sie zezloci. nastenie dodac zawartosc miski i podsmazyc kilka sekund dodac pomidory, smazyc az zacznie wylazic olej, nastepnie dodawac po trochu jogurtu, gotowac az zacznie wylazic olej. nastepnie dodac mieso gotowac na malym ogniu az mieso bedzie miekkie i sos gesty.